Behandelingen

Algemene tandheelkunde

Algemene tandheelkunde is gericht op het verhelpen van algemene klachten en het doen van periodieke gebitscontroles. Onder meer gaatjes vullen, kroon- en brugwerk en extracties vallen onder algemene tandheelkunde.De tandarts is niet altijd even populair, veel mensen zijn zelfs bang voor de tandarts. Meestal dateren deze angsten nog uit hun jeugd. Angstpreventie moet dan ook op jonge leeftijd beginnen door kinderen al vroeg mee te nemen naar de tandarts. Hierdoor krijgen ze snel in de gaten dat zo’n periodiek bezoekje best gezellig kan zijn.

Nieuwe patiënt

Als nieuwe patiënt wordt uw gebit tijdens uw eerste consult beoordeeld en wordt een behandelplan opgesteld om (eventueel) problemen aan te pakken. We nemen tijdens het consult uitgebreid de tijd om uw gebit goed in kaart te brengen. U krijgt uiteraard de mogelijkheid om vragen te stellen. Tijdens uw eerste bezoek kunnen er foto’s gemaakt worden van uw gebit om een compleet beeld te krijgen van de conditie ervan.

Werkwijze

Om uw gebit in gezonde conditie te behouden, dient u regelmatig uw tandarts te bezoeken. Bij Tandartspraktijk 93 wordt uw gebit in principe elk half jaar gecontroleerd. Uw tandarts zal uw gebit controleren op cariës (gaatjes) en de conditie van uw tandvlees. 

Wanneer dit nodig is, worden er foto’s van uw gebit gemaakt.

Hoe vaak foto’s gemaakt worden, is afhankelijk van de conditie van uw gebit. Indien een uitgebreid behandelplan wordt opgesteld en/of u specifieke problemen heeft, kan een röntgenfoto (orthopantomogram ) van uw gebit worden gemaakt.

Zoete of zure etenswaren en dranken kunnen schadelijk zijn voor het glazuur van uw tanden. Hierdoor kunnen gaatjes ontstaan. Ook wanneer u uw gebit niet goed onderhoudt, vergroot u de kans op gaatjes.

Het bestrijden van tandbederf (cariës) en het aanbrengen van vullingen wordt ook wel conserveren genoemd. Meteen nadat de vullingen zijn geplaatst, kunt u weer eten en drinken. Het kan voorkomen dat u tand of kies na een behandeling gevoelig is, maar dat neemt doorgaans binnen afzienbare tijd af.
Indien een gewone vulling niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat er te weinig houvast is om deze te plaatsen, bieden kronen en bruggen uitkomst. Kronen en bruggen zijn ook een maner om het uiterlijk te verbeteren, bijvoorbeeld als tanden en kiezen verkleurd zijn, of slecht gevormd zijn. Porseleinen kronen lijken in hoge mate op natuurlijke tanden

Ook het trekken van gebitselementen en het vervaardigen van partiële of volledige protheses behoort tot de algemene tandheelkunde. In onze praktijk wordt u in sommige gevallen doorverwezen naar kaakchirurg.