Behandelingen

Prothetische tandheelkunde

Wanneer een tand zo beschadigd is dat een gewone tandvulling niet meer mogelijk is, kan de tand hersteld worden door middel van een kroon. Dit is op voorwaarde dat de wortel nog voldoende stevig is. Een kroon is een kapje van metaal of porselein dat over de tand wordt geschoven waardoor deze wordt verstevigd. Als ook de wortel  van de tand verloren is, moet die verwijderd worden en zijn er verschillende mogelijkheden om deze verloren gegane tand te vervangen. Enerzijds een uitneembare oplossing, anderzijds een vaste restauratie.

 

Vast prothetisch werk:

Wanneer er 1 of meerdere tanden ontbreken, kan men een brug maken als de buurtanden dit toelaten. Een brug is een kroon op de naburige tanden met een zwevende tand hieraan vastgemaakt.

Ook door middel van een implantaat kan men één of meerdere ontbrekende tanden vervangen. Dit is een kunstwortel, doorgaans vervaardigd uit titanium, die in het bot geplaatst wordt. Hier wordt dan een kroon op vastgeschroefd. Er zijn tal van behandelopties met implantaten om voor elke situatie een passende oplossing te vinden.

Uitneembaar prothetisch werk:

Een standaard prothese kan uit de mond genomen worden en bestaat uit  roze kunststof met daarin kunsttanden verankerd. Als alle tanden ontbreken wordt het een volledige prothese. Deze kan ook op implantaten verankerd worden waardoor meer houvast bereikt wordt.
Bij een frameprothese is de basis uit metaal vervaardigd met daarop tanden in roze kunststof. Deze prothese rust vooral op de nog aanwezige tanden door middel van metalen ankers.